Αγγουριά: Πως θα την καλλιεργήσετε χωρίς εκπλήξεις στο αποτέλεσμα

Το αγγούρι, αυτό το τόσο νόστιμο και δροσιστικό λαχανικό, ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κολοκύθι, το πεπόνι και το καρπούζι. Είναι ένα ποώδες φυτό που η καλλιέργεια του ξεκινάει με φύτευση την περίοδο της άνοιξης και η συγκομιδή των καρπών γίνεται μέσα στο καλοκαίρι. Εκτός από την υπαίθρια καλλιέργεια την περίοδο του καλοκαιριού, το αγγούρι αποτελεί επίσης μία από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες του θερμοκηπίου την περίοδο του χειμώνα μαζί με την καλλιέργεια ντομάτας, την καλλιέργεια πιπεριάς και την καλλιέργεια μελιτζάνας.

αγγούρια

Θα λέγαμε ότι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα λαχανικά παγκοσμίως. Διαθέτει βλαστούς μεγάλου μήκους που έρπουν ή αναρριχώνται φτάνοντας μέχρι τα 3 μέτρα, καθώς επίσης κίτρινα αρσενικά και θηλυκά άνθη. Οι καρποί της αγγουριάς είναι στενόμακροι και διαφορετικού μεγέθους ανάλογα την ποικιλία που καλλιεργούμε.

Εάν θα σας άρεσε η ιδέα να καλλιεργήσετε αγγούρια στον κήπο σας, αυτό το άρθρο είναι για εσάς, ώστε να μάθετε όλα τα μυστικά, ώστε έπειτα η επιτυχία να είναι μονόδρομος! 

Για όσους δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στις καλλιέργειες, η αγγουριά θα λέγαμε ότι παρουσιάζει μέτρια δυσκολία, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να μας δώσει μία ικανοποιητική συγκομιδή. Αν δεν έχετε χώρο στον κήπο σας, μπορείτε να φυτέψετε αγγουράκια σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας.

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά…

Ποιο είναι το ιδανικό έδαφος:

Η αγγουριά αγαπά τον ήλιο και για αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε μια τοποθεσία στον κήπο σας με άφθονο φως. Ακόμη, βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι καλά αποστραγγισμένο, καθώς η αγγουριά δεν έχει μεγάλη αντοχή στην υγρασία. Αν το έδαφός σας δεν αποστραγγίζεται καλά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετροχώμα ή άμμο.

Ποιες είναι οι κατάλληλες αποστάσεις:

Καλό είναι να αποφύγετε όσο το δυνατόν τις πυκνές φυτεύσεις για να διευκολύνετε την έρπουσα βλάστηση του φυτού. Συγκεκριμένα, φυτέψτε τις αγγουριές σε αποστάσεις 50-70 εκατοστών μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 1,50-1,70 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Η αραιά φύτευση, επίσης βοηθά στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών και στη μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.

Πόσο πότισμα χρειάζεται:

Η καλλιέργεια της αγγουριάς, προκειμένου να μας δώσει καλή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία, έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Καλό λοιπόν είναι να την ποτίζετε κάθε δυο με τρεις μέρες την άνοιξη, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό όσο το φυτό αναπτύσσεται. Το καλοκαίρι, που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες, μπορείτε να ποτίζετε κάθε μια με δυο μέρες.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η αγγουριά χρειάζεται πότισμα με καλής ποιότητας νερό προκειμένου να έχει ικανοποιητική παραγωγή, καθώς είναι ευαίσθητη στην υψηλή περιεκτικότητα του νερού ποτίσματος, αλλά και του εδάφους σε άλατα. Θα σας πρότεινα λοιπόν, να ποτίζετε την αγγουριά με σύστημα ποτίσματος με σταγόνες για εξοικονόμηση νερού και να περιορίζετε το φύτρωμα ανεπιθύμητων αγριόχορτων στην καλλιέργεια. Κατά το πότισμα, να προσέχετε να μην βρέχεται το φύλλωμα της αγγουριάς, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Τα νεαρά φυτά αγγουριάς, σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, μπορεί να παρουσιάσουν σάπισμα στο λαιμό, στο σημείο του βλαστού που είναι κοντά στο χώμα.

μυστικά αγγουριάς

Τι ανάγκες έχει για λίπασμα:

Η καλλιέργεια της αγγουριάς χρειάζεται λίπασμα για να μας δώσει πλούσια παραγωγή και έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Πριν τη φύτευση της αγγουριάς λοιπόν, μπορείτε να ενσωματώσετε οργανική ουσία μέσα στις θέσεις φύτευσης σε μορφή κομπόστ και κοπριάς, μαζί με βιολογικό λίπασμα. Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας, προσθέστε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο, κάλιο και μαγνήσιο για να βοηθήσετε την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών. Συμπληρωματικά, έχετε κατά νου ότι η προσθήκη λιπάσματος σιδήρου θα ενισχύσει το πρασίνισμα του φυλλώματος, καθώς αρκετές φορές η αγγουριά παρουσιάζει συμπτώματα έλλειψης σιδήρου.

Πώς να την προστατέψετε από ασθένειες και έντομα:

Η καλλιέργεια της αγγουριάς υποφέρει κάθε χρόνο από διάφορες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη της και χρειάζεται να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού.

Μια συνήθης ασθένεια είναι ο περονόσπορος, που εμφανίζει κίτρινες κηλίδες στα φύλλα και τα κάνει να ξεραίνονται και να πέφτουν. Μπορείτε να ψεκάσετε προληπτικά με σκεύασμα υγρού χαλκού το φύλλωμα των φυτών.

Επίσης, η αγγουριά προσβάλλεται από τον τετράνυχο, το μικρό αραχνάκι που ξεραίνει τα φύλλα της κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και υποβαθμίζει τους καρπούς της. Η λύση για αυτό είναι το θειάφι γύρω από τη ρίζα της, ώστε με τις αναθυμιάσεις τις ζεστές μέρες να παρέχεται προστασία.

Πότε γίνεται η συγκομιδή:

Τα αγγούρια είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος, συνήθως μετά από περίπου 50-70 ημέρες από τη σπορά. Συνήθως μέσα στο καλοκαίρι, 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση των νεαρών φυτών αγγουριάς. Μία συνηθισμένη παραγωγή μπορεί να φτάσει στα 20-40 αγγούρια σε διάστημα 1-2 μηνών μετά την φύτευση. Προτιμήστε  να συγκομίζετε τα αγγούρια νωρίς το πρωί για να είναι αρκετά δροσερά και στη συνέχεια διατηρήστε τα μέσα σε ψυγείο, σε χάρτινη σακούλα, όπου αντέχουν αρκετές μέρες.

 

Τα αγγουράκια διαθέτουν σημαντική διατροφική αξία, καθώς η κατανάλωση τους βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού ενώ παράλληλα έχουν πολύ λίγες θερμίδες. Περιέχουν νερό κατά 95%, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Με τη φρέσκια, αναζωογονητική της γεύση και τη χρήση της σε σαλάτες, σάντουιτς και ακόμη και ως συστατικό σε χυμούς, τα αγγούρια αποτελούν ανεκτίμητο μέρος της διατροφής μας.

Αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές θα μπορείτε εύκολα και απλά να απολαμβάνετε τα πιο νόστιμα και τραγανά αγγούρια από τα χεράκια σας.  

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Η κάμπια, γνωστή και ως πιερίδα, (Pieris brassicae), είναι ένα είδος επιβλαβούς εντόμου.  Αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς των καλλιεργειών λαχανικών και φυτών της...

Διαβάστε Περισσότερα
Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

To καρότο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο, όχι μόνο για την ευχάριστη γεύση του και την ευκολία στην προετοιμασία του, αλλά και για τα άφθονα ευεργετικά του...

Διαβάστε Περισσότερα
H ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!