Οι ασθένειες των καρότων είναι μια υπαρκτή απειλή που πιθανόν να αντιμετωπίσετε αν έχετε καλλιέργειες. Όμως η πρόληψη και η σωστή φροντίδα είναι οι καλύτεροι τρόποι καταπολέμησης αυτών.
Χωρίζονται σε 3 ομάδες.
- οι μύκητες
- οι ιοί
- τα βακτήρια
Οι μύκητες:
Αναπτύσσονται λόγω ξαφνικών αλλαγών της θερμοκρασίας του αέρα και λόγω υψηλής υγρασίας. Τα παθογόνα εξαπλώνονται γρήγορα και ζουν στο έδαφος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι ασθένειες που προκαλούν είναι ποικίλες.
Οι ιοί:
Αναπτύσσονται συχνότερα σε νότιες περιοχές. Προκαλούν τον λεγόμενο ”νανισμό”, που θα δείτε περισσότερα παρακάτω.
Τα βακτήρια:
Τα βακτήρια προκαλούν βακτηριακή σήψη ή βακτηρίωση. Σχηματίζονται κίτρινα στίγματα στα κάτω φύλλα που μετά σκουραίνουν και αφήνουν ένα κίτρινο περίγραμμα γύρω γύρω.
Πάμε να δούμε όμως πιο αναλυτικά, κάποιες από τις ασθένειες των καρότων & πώς να τις αντιμετωπίσετε:
1. Ο ποικιλόμορφος νανισμός:
Όπως αποκαλύπτει και το ίδιο το όνομα της νόσου, πρόκειται για έναν ιό που προκαλεί νανισμό των φύλλων και των καρπών. Τα καρότα που έχουν προσβληθεί, αρχίζουν να παρουσιάζουν μείωση του μήκους των φύλλων τους και ένα αφύσικο λύγισμα στο σχήμα του μίσχου. Σειρά μετά έχει η αλλαγή του χρώματος των φύλλων. Συνήθως εμφανίζονται κόκκινα, σκούρα πράσινα, ακόμη και μαύρα σημάδια πάνω στα καρότα. Στην περίπτωση υπερβολικής μόλυνσης από τον ιό, τα φυλλώματα σταματάνε να αναπτύσσονται εντελώς και τότε κινδυνεύει να χαθεί ολόκληρη η σοδειά.
Επιπτώσεις του ιού συμβαίνουν και στις ρίζες. Εμφανίζονται τρίχες ρίζας που σταματούν το σχηματισμό και την ανάπτυξη των ριζικών καλλιεργειών. Έτσι αρχίζει η πρόωρη λιγνίωση.
Αυτός ο ιός μεταδίδεται μέσω των αφίδων.
Πώς αντιμετωπίζεται: Προστατέψτε τις καλλιέργειές σας εξαλείφοντας τις αφίδες στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του καρότου, ώστε να αποτρέψετε πιθανή μόλυνση.
2. Η μαύρη σήψη:
Πρόκειται για μια νόσο από έναν ισχυρό μήκυτα που μπορεί να καταστρέψει το φυτό πολύ γρήγορα, ακόμη και κατά την φάση της βλάστησης. Το αποτέλεσμα που έχει είναι να στεγνώσουν τα φύλλα και να πεθάνουν και ως εκ τούτου να χαθεί η συγκομιδή.
Ο συγκεκριμένος μύκητας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος. Οι κηπουροί πάντα έχουν θέμα με αυτόν. Πέρα από τα καρότα πιστεύεται ότι επηρεάζει και άλλες καλλιέργειες, όπως τον μαϊντανό, σέλινο κλπ. Βέβαια αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια, διότι υπάρχουν κι άλλοι μύκητες, πολύ παρόμοιοι.
Ένας τρόπος να διακρίνετε αυτή την ασθένεια, είναι αν παρατηρήσετε στις ρίζες κάποια ευδιάκριτα μαύρα ξηρά σημεία, σαν βαθουλώματα. Πιο συχνά βρίσκονται στην κορυφή του καρπού. Επίσης, κατά την αποθήκευση, εμφανίζεται μια γκρίζα πλάκα που μοιάζει με μούχλα στις ρίζες του καρότου.
Πώς αντιμετωπίζεται: Αρχικά, είναι βασικό να ξεφορτωθείτε τα ζιζάνια, που είναι φορείς αυτής της ασθένειας. Έπειτα, μετά τη συγκομιδή πρέπει να καταστραφούν τυχόν υπολείμματα που ίσως ακόμη περιέχουν ζωντανά παθογόνα. Πριν από τη φύτευση και πριν την αποστολή των καρότων για αποθήκευση, επιλέξτε προσεκτικά υγιείς ρίζες. Η αποθήκευση χρειάζεται να πραγματοποιείται μόνο σε δωμάτιο με θερμοκρασία 0-1 βαθμούς Κελσίου και υγρασία 80-85%. Τέλος, υπάρχουν πολλά μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την προστασία των καρότων από μαύρη σήψη.
3. Ο ίκτερος καρότου
Η συγκεκριμένη ασθένεια εμφανίζεται συνήθως στους πρώτους βλαστούς του καρότου. Είναι μια ενδιάμεση ασθένεια μεταξύ ιών και βακτηρίων, που μεταφέρεται από τα σκαθάρια των φύλλων. Εξαπλώνεται από ένα άρρωστο φυτό σε ένα υγιές. Λίγο καιρό μετά την ασθένεια, τα φύλλα του καρότου αρχίζουν να εμφανίζουν ένα αισθητό κίτρινο χρώμα, που στη συνέχεια γίνεται ένα εντελώς μπορντό- μωβ χρώμα. Αρχίζουν να φυτρώνουν μικροί, αδύναμοι βλαστοί από την κορυφή του καρπού, με αποτέλεσμα τη λεγόμενη ”Σκούπα της μάγισσας”. Το φυτό σταματά να αναπτύσσεται από την ρίζα και έτσι αρχίζει η σταδιακή λιγνίωση αυτής.
Ο ίκτερος των φυτών προκαλείται από το φυτόπλασμα, που εισβάλλει στα φυτικά κύτταρα και τα διαμορφώνει έτσι ώστε να γίνουν πιο προκλητικά για τα έντομα. Έτσι, το φυτόπλασμα εξαπλώνεται μέσω καρότων, μαϊντανού, σέλινου αλλά και άλλων λαχανικών.
Η νόσος αυτή μπορεί να προέλθει και από μολυσμένα τζιτζίκια, από τις ρίζες παλαιών μολυσμένων φυτών και από τα ζιζάνια. Επίσης, ένας μολυσμένος μαϊντανός που τυγχάνει να φυτεύτηκε εκεί κοντά μπορεί να γίνει απειλή.
Πώς αντιμετωπίζετε: Κατά κύριο λόγο σιγουρευτείτε, ότι τα καρότα σας βρίσκονται μακριά από μολυσμένα φυτά και ότι ο κήπος σας είναι απαλλαγμένος από επικίνδυνα έντονα και ζιζάνια. Όπως και με τις υπόλοιπες ασθένειες, οι κατάλληλες γεωργικές πρακτικές και η προστασία με τα κατάλληλα φάρμακα, είναι η πιο ιδανική λύση.
Οι ασθένειες των φυτών είναι κάτι πολύ σύνηθες και τα καρότα δε θα μπορούσαν να γλυτώσουν από αυτή την απειλή. Όμως, αν μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια σε πρώιμο στάδιο ή να τα προλαμβάνετε πριν εμφανιστούν, θα είστε σε θέση να αντιμετωπίζετε αυτές τις ασθένειες και να διατηρείτε υγιείς τις καλλιέργειές σας.