Μπρόκολο: Όλα τα βήματα για μια πετυχημένη καλλιέργεια

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο, γνωστό για την υψηλή θρεπτική του αξία και τα ευεργετικά του αποτελέσματα για την υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, έχει λίγες θερμίδες και αυτό το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές στους ανθρώπους που κάνουν διατροφή και θέλουν να αδυνατίσουν.

Το φυτεύουμε το φθινόπωρο και το απολαμβάνουμε μέσα στο χειμώνα. Άξιο αναφοράς είναι πως αυτό που τρώμε ως “μπρόκολο” δεν είναι ο καρπός του φυτού, αλλά το λουλούδι του. Συγκεκριμένα, οι ταξιανθίες του φυτού μαζί με τους υπανάπτυκτους οφθαλμούς σχηματίζουν την ανθοκεφαλή του μπρόκολου που έχει διάμετρο 10-15 εκατοστών και αποτελούν το γνωστό λαχανικό που τρώμε.

Αν θέλετε να απολαμβάνετε φρέσκα, υγιεινά μπρόκολα καθημερινά, η καλλιέργειά τους στον κήπο σας είναι μια εξαιρετική και εύκολη επιλογή. Η καλλιέργεια του συγκεκριμένου σπόρου δεν έχει πολλές απαιτήσεις και μπορείτε να έχετε παραγωγή από μπρόκολα ακόμη και σε γλάστρα στο μπαλκόνι σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε ποια είναι τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζετε για μια επιτυχημένη καλλιέργεια μπρόκολου στον κήπο σας.

μπρόκολο

Ποιες είναι οι κατάλληλες θερμοκρασίες:

Το μπρόκολο αγαπά τον ήλιο, οπότε επιλέξτε μια θέση στον κήπο σας όπου θα λαμβάνει τουλάχιστον 6-8 ώρες ηλιακό φως καθημερινά. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιακό φως και μπορεί να σας δώσει πλούσια παραγωγή. Αν φυτέψετε μπρόκολα σε ημισκιερή θέση, η ωρίμανσή τους θα καθυστερήσει σημαντικά.

Ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη της ανθοκεφαλής τους είναι μεταξύ 15 με 20 βαθμούς Κελσίου. Το συγκεκριμένο φυτό θεωρείται ψυχρής εποχής και θέλει δροσερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει.

Ποιο έδαφος είναι το κατάλληλο: 

Το μπρόκολο αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερά και γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση, ενώ δεν ευδοκιμεί σε πολύ όξινα και αλκαλικά χώματα. Βεβαιωθείτε πριν τη φύτευση ότι το έδαφος είναι πλούσιο σε οργανική ύλη και προσθέστε οργανική ουσία ενσωματώνοντας στο χώμα κοπριά και κομπόστ ώστε να βελτιώσετε τη γονιμότητά του.

Πότε τα φυτεύουμε και ποιες είναι οι ιδανικές αποστάσεις: 

Η φύτευση του μπρόκολου γίνεται από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ανάλογα την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής που καλλιεργείτε. Για να δημιουργήσετε καινούργια φυτά μπρόκολου από σπόρο, χρειάζεστε 6 με 7 βδομάδες μέχρι τη μεταφύτευσή τους στις οριστικές θέσεις καλλιέργειας. Ιδανικές θερμοκρασίες για να φυτεύσετε τον σπόρο και να αναπτυχθούν τα φυτά είναι μεταξύ 20 με 25 βαθμοί Κελσίου. Μπορείτε, βέβαια, να προμηθευτείτε έτοιμα φυτά μπρόκολου από φυτώρια ή από γεωπονικά καταστήματα.

Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα μπρόκολα είναι σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 70 με 80 εκατοστά και με απόσταση μεταξύ των φυτών 40 με 50 εκατοστά. Κατά την φύτευση του μπρόκολου, μπορείτε να καλύπτετε το χώμα με διάφορα υλικά εδαφοκάλυψης, όπως ροκανίδια, άχυρο, ή πευκόφλουδα για τη διατήρηση της υγρασίας και την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων χόρτων.

Τι απαιτήσεις έχει σε πότισμα:

Το μπρόκολο είναι λιγότερο απαιτητικό ως προς το πότισμα, συγκριτικά με το κουνουπίδι και το λάχανο. Ενδεικτικά, την περίοδο του φθινοπώρου, είναι καλό να ποτίζετε 2 με 3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα βέβαια και τις βροχοπτώσεις εκείνη την περίοδο. Για μπρόκολα που έχετε φυτέψει σε γλάστρα, μπορείτε να ποτίζετε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα.

Σε συνθήκες υπερβολική υγρασίας του εδάφους, το μπρόκολο είναι ευαίσθητο σε μυκητολογικές ασθένειες που δημιουργούν σαπίσματα και μαυρίσματα στο φυτό. Αντίθετα, όταν το πότισμα του μπρόκολου δεν επαρκεί, η ανθοκεφαλή γίνεται μικρότερη και η ποιότητα της παραγωγής υποβαθμίζεται σημαντικά. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι το έδαφος παραμένει υγρό, αλλά όχι υπερβολικά βρεγμένο. Καλή πρακτική είναι να αρδεύετε το πρωί, ώστε τα φύλλα να προλαμβάνουν την υγρασία πριν από το ηλιοβασίλεμα.

φύτευση μπρόκολο

Τι απαιτήσεις έχει σε λίπασμα:

Η καλλιέργεια του μπρόκολου έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες λιπάσματος για να πετύχετε μία καλή παραγωγή. Κατά τη φύτευση του μπρόκολου, σας συστήνω να προσθέσετε κοπριά και κομπόστ στο χώμα που βοηθούν στην ανάπτυξη του φυτού. Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του μπρόκολου, βάλτε πλήρες βιολογικό λίπασμα που περιέχει άζωτο, φώσφορο και κάλιο μία φορά τον μήνα. Αποφύγετε να προσθέσετε πολύ λίπασμα αζώτου, καθώς η υπερβολική ποσότητα αζώτου συντελεί στο μαλάκωμα και την υποβάθμιση της ανθοκεφαλής του μπρόκολου.

Πότε γίνεται η συγκομιδή:

Τα μπρόκολα είναι έτοιμα για συγκομιδή συνήθως 2 με 3 μήνες μετά τη μεταφύτευση τους στο χωράφι, όταν οι ανθοκεφαλές είναι σφικτές, έχουν μέγεθος με διάμετρο 9 με 13 εκατοστά και το βάρος τους πλησιάζει τα 500 γραμμάρια.

Η καλλιέργεια του μπρόκολου είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα!

Με τη σωστή φροντίδα και την αφοσίωση σας, μπορείτε να απολαμβάνετε φρέσκα, υγιεινά μπρόκολα από τα χεράκια σας. Επομένως, αν έχετε τη θέληση και την όρεξη να ασχοληθείτε και επιθυμείτε να απολαύσετε τα οφέλη της καλλιέργειας μπρόκολου, ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και δείτε τα αποτελέσματα. Μόλις συγκομίσετε τα μπρόκολα, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μπορείτε να τα αφήσετε ακέραια ή να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια για να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, πίτσες και άλλα πιάτα.

Αν δεν έχετε μεγάλο χώρο στον κήπο σας, το μπρόκολο μπορεί να φυτευτεί πιο πυκνά και να αναπτυχθεί αρμονικά μαζί με καλλιέργεια πατάτας, κρεμμυδιού, σκόρδου, πράσου, άνηθου και μάραθου. Έτσι έχετε εξοικονόμηση χώρου, καθώς και υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση του νερού από τη ρίζα των φυτών, των θρεπτικών συστατικών του εδάφους και του λιπάσματος που προσθέτετε.

 

 

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Η κάμπια, γνωστή και ως πιερίδα, (Pieris brassicae), είναι ένα είδος επιβλαβούς εντόμου.  Αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς των καλλιεργειών λαχανικών και φυτών της...

Διαβάστε Περισσότερα
Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

To καρότο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο, όχι μόνο για την ευχάριστη γεύση του και την ευκολία στην προετοιμασία του, αλλά και για τα άφθονα ευεργετικά του...

Διαβάστε Περισσότερα
H ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!