Τα φιστίκια, αυτός ο αγαπημένος σε όλους μας ξηρός καρπός, με τα πολλαπλά οφέλη, έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή και όχι άδικα …
Τα φιστίκια Αιγίνης ή αλλιώς κελυφωτά φιστίκια, θεωρούνται από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς σε ποιότητα, αλλά και από τους πιο γευστικούς. Έχουν τεράστια θρεπτική αξία, ακόμη και όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Κάποιες από τις σημαντικότερες θετικές ιδιότητές τους είναι, ότι ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν σε ένα πιο υγιές νευρικό σύστημα, κάνουν καλό για την υγιή λειτουργία της καρδιάς, αλλά και έχουν την δυνατότητα να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.
Εάν ασχολείστε με τις καλλιέργειες, αυτό το άρθρο θα σας φανεί χρήσιμο, ώστε να μάθετε όλα τα μυστικά και όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την καλλιέργεια της φιστικιάς, ώστε να έχετε μια πλούσια παραγωγή και να απολαμβάνετε πεντανόστιμα φιστίκια από τα χεράκια σας!
Ιστορικά, η καλλιέργεια της φιστικιάς στη χώρα μας ξεκίνησε 2 αιώνες πριν στην Αίγινα και σταδιακά επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές. Η φιστικιά είναι ένα αιωνόβιο καρποφόρο δέντρο που παράγει αυτά τα νόστιμα κελυφωτά φιστίκια. Τα αράπικα φιστίκια από την άλλη, προέρχονται από ένα άλλο φυτό, την αραχίδα.
Τα Top 6 μυστικά για την πιο επιτυχημένη καλλιέργεια φιστικιάς:
1. Η φιστικιά χρειάζεται το κατάλληλο κλίμα για να ευδοκιμήσει. Αγαπά τόπους με κρύο χειμώνα και θερμό καλοκαίρι με αρκετή ξηρασία.
Αν ο χειμώνας είναι πιο ήπιος, η καρποφορία και η παραγωγή είναι μειωμένη. Από την άλλη, οι βροχές κατά την περίοδο της ωρίμανσης και της συγκομιδής, προκαλούν ασθένειες και υποβαθμίζουν την ποιότητα των καρπών. Τέλος, η έντονη υγρασία, επηρεάζει αρνητικά την ανθοφορία και οδηγεί εν τέλει σε μειωμένη καρποφορία.
2. Τα καλύτερα εδάφη για την φιστικιά είναι τα γόνιμα, που είναι πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο και διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Καλό είναι να αποφεύγονται όξινα εδάφη ή με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα.
Η καλλιέργεια της φιστικιάς παρουσιάζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι μια χρονιά μπορεί να έχει μεγάλη παραγωγή και την επόμενη να έχει μικρότερη ή μηδαμινή. Ακόμη, σημαντικό να αναφέρουμε ότι μπαίνει σε καρποφορία μετά τον 6ο χρόνο από την φύτευση και προσφέρει πλήρη παραγωγή μετά τον 10ο χρόνο.
3. Τα κατάλληλα λιπάσματα θα κάνουν αναμφισβήτητα τη διαφορά.
Η χρήση λιπασμάτων είναι απαραίτητη στην καλλιέργεια της φιστικιάς, προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, που αναφέραμε παραπάνω και να πετύχουμε αξιόλογη παραγωγή κάθε χρόνο. Το δέντρο αυτό χρειάζεται αρκετά θρεπτικά συστατικά για την καλή του ανάπτυξη. Με τον ερχομό της άνοιξης λοιπόν, μπορείτε να βάλετε λίπασμα με άζωτο, κάλιο και μαγνήσιο. Στην συνέχεια, στις αρχές του καλοκαιριού και στην αρχή του σταδίου του γεμίσματος του καρπού, μπορείτε να συμπληρώσετε με λίπασμα καλίου. Εάν επιθυμείτε, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, μπορείτε να ψεκάσετε με διαφυλλικό λίπασμα βορίου, το οποίο θα συνεισφέρει στην αύξηση της παραγωγής.
4. Μια ιδιαιτερότητα της φιστικιάς, που είναι χρήσιμο να γνωρίζετε, είναι ότι είναι δίοικο φυτό.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το αρσενικό δέντρο που φέρει τα αρσενικά άνθη και το θηλυκό δέντρο που φέρει τα θηλυκά άνθη. Έτσι λοιπόν, υπάρχουν και κάποιες ιδιαιτερότητες στην διαδικασία της επικονίασης. (επικονίαση= η διαδικασία μέσω της οποίας πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά. Η μεταφορά των γυρεόκοκκων από τους ανθήρες στο στίγμα του υπέρου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των εντόμων και του αέρα.)
Κάποιες φορές παρουσιάζεται το φαινόμενο της πρωτανδρίας, που σημαίνει ότι τα αρσενικά άνθη ωριμάζουν πρωτύτερα από τα θηλυκά και αυτό κάνει απαραίτητη την τεχνητή επικονίαση ώστε να σχηματιστούν οι καρποί. Η τεχνητή επικονίαση γίνεται με το χέρι. Συλλέγεται πρώτα η γύρη από τα αρσενικά άνθη, η οποία μπορεί να συντηρηθεί και σε ψυγεία. Έπειτα και στον κατάλληλο χρόνο, η γύρη σκονίζεται πάνω στα θηλυκά, ώστε να γίνει η επικονίαση και ο σχηματισμός των καρπών.
5. Εξίσου σημαντική είναι και η τήρηση των σωστών αποστάσεων κατά την φύτευση.
Στα γόνιμα χωράφια, με μεγαλύτερη ανάπτυξη των δέντρων, καλό θα ήταν να προτιμήσετε μεγαλύτερες αποστάσεις. Πάντα να λαμβάνετε υπόψη τη γονιμότητα του χωραφιού. Σε γενικές γραμμές όμως τα δέντρα της φιστικιάς φυτεύονται σε αποστάσεις φύτευσης 7 επί 7 ή 6 επί 6 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης και μεταξύ των θέσεων φύτευσης. Στην φύτευση ανά 7 μέτρα, αντιστοιχούν 20 φιστικιές ανά στρέμμα , ενώ στην φύτευση ανά 6 μέτρα, αντιστοιχούν 28 φιστικιές ανά στρέμμα.
Μια καλή αναλογία φύτευσης που θα σας πρότεινα, είναι να φυτεύετε 1 αρσενικό δέντρο φιστικιάς για κάθε 7 θηλυκά δέντρα.
Κατά την φύτευση, συνηθίζεται το άνοιγμα λάκκων διαμέτρου 45 επί 45 εκατοστών και η ενσωμάτωση οργανικής ουσίας με τη μορφή κομπόστ και χωνεμένης κοπριάς, ώστε να βελτιωθεί το χώμα και να ενισχυθεί το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία.
6. Το πότισμα ενισχύει την καλλιέργεια της φιστικιάς.
Βοηθά σε ταχύτερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη παραγωγή και καλύτερη ποιότητα των καρπών. Γενικά η φιστικιά αντέχει την ξηρασία και την έλλειψη νερού, διότι διαθέτει βαθιές και πλούσιες ρίζες. Παρ’ όλα αυτά, το τακτικό πότισμα, μόνο οφέλη μπορεί να δώσει, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που μεγαλώνει και ωριμάζει ο καρπός.
Αυτές ήταν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για όλους εσάς που ασχολείστε με την καλλιέργεια της φιστικιάς ή έχετε σκοπό να ασχοληθείτε στο μέλλον. Εάν αγαπάτε αυτό το δέντρο, τότε αυτό είναι ένα έξτρα πλεονέκτημα και οι καλλιέργειές σας σίγουρα θα ευδοκιμήσουν!