Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Η κάμπια, γνωστή και ως πιερίδα, (Pieris brassicae), είναι ένα είδος επιβλαβούς εντόμου.  Αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς των καλλιεργειών λαχανικών και φυτών της οικογένειας Brassicaceae, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες τους.

Θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος εχθρός για τα λαχανικά του κήπου, μαζί με τα σαλιγκάρια, καθώς προσβάλλει και δημιουργεί εκτεταμένες αλλοιώσεις. Τα φυτά που πλήττονται περισσότερο είναι η καλλιέργεια του λάχανου, του μπρόκολου και του κουνουπιδιού. 

Τις κάμπιες θα τις παρατηρήσετε συνήθως προς το τέλος του καλοκαιριού. Θα τις αναγνωρίσετε ως άσπρες πεταλούδες με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά, να περιτριγυρίζουν τα φυτά σας. Κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής της πιερίδας, το έντομο περνά από τα στάδια του αβγού, της κάμπιας, της νύμφης και της πεταλούδας. Αρχικά, οι πεταλούδες τοποθετούν τα κίτρινα αυγά στην κάτω πλευρά των φύλλων του λάχανου και μπορείτε να τα διακρίνετε με γυμνό μάτι. Από τα αβγά, ξεφυτρώνουν οι πρασινωπές κάμπιες που διαθέτουν αναπτυγμένο κεφάλι και δυνατά σαγόνια, οι οποίες τρέφονται με την τρυφερή βλάστηση των φυτών, ανοίγοντας χαρακτηριστικές τρύπες. Ειδικά, αν τα φυτά σας είναι μικρά και προσβληθούν από τις κάμπιες, αυτές είναι ικανές να τα οδηγήσουν μέχρι την ολική αποφύλλωσή τους και τότε η ζημιά θα είναι καταστροφική αν δεν λάβετε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Παρότι η κάμπια μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση για τους αγρότες και τους ερευνητές, η συνεχής παρακολούθηση και η χρήση πολυμερών μεθόδων είναι σημαντικές για τη διαχείριση του προβλήματος. Είναι αλήθεια ότι τα πεδία που πλήττονται από αυτό το είδος εντόμου μπορεί να υποστούν σοβαρές απώλειες στη σοδειά, μείωση της ποιότητας των προϊόντων και μεγάλες οικονομικές απώλειες για τους αγρότες. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισής της που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των λαχανόκηπων και στη διατήρηση της υγείας των φυτών.

κάμπια εχθρός

Κάποιες από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους, περιλαμβάνουν την αφαίρεση των αυγών της πιερίδας, τη χρήση σκόνης βάκιλου Θουριγγίας, τον ψεκασμό με υδατοδιαλυτό βάκιλο Θουριγγίας και τέλος τον ψεκασμό με φυσικό πύρεθρο.

Αναλυτικότερα,

1.Αφαιρέστε τα αυγά της πιερίδας.

Όταν δείτε την πεταλούδα της πιερίδας να περιτριγυρίζει τα φυτά σας, θα σας πρότεινα να ελέγξετε τακτικά τα λαχανικά σας για την παρουσία αυγών. Η πιερίδα αφήνει πολλά μικρά κίτρινα αυγά κατά ομάδες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Είναι σημαντικό να τα εντοπίσετε έγκαιρα και να τα αφαιρέσετε με το χέρι πριν γίνουν κάμπιες και προκαλέσουν τις ζημιές. Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, πριν δημιουργήσουν μεγάλους πληθυσμούς, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσετε τα λαχανικά σας.

2.Ρίξτε σκόνη βάκιλου Θουριγγίας.

Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι ένα είδος φυσικού βακτηρίου που παράγει τοξίνες που είναι βλαβερές για τα έντομα. Η σκόνη βάκιλου Θουριγγίας εφαρμόζεται στα φυτά και είναι αποτελεσματική στην εξάλειψη των πιερίδων πριν ακόμη προλάβουν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Υπάρχει σε σκευάσματα που μπορείτε να ρίξετε στα φύλλα του λάχανου, του μπρόκολου και του κουνουπιδιού για αποτελεσματική προστασία από κάμπιες. Είναι καλό να φροντίσετε να σκονίζετε τα φύλλα των λαχανικών κάθε 2 εβδομάδες, ενώ σε περίπτωση βροχών είναι σημαντικό να επαναλάβετε άμεσα την εφαρμογή. Γενικότερα, χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οικολογική και βιολογική γεωργία.

3.Ψεκάστε με το υδατοδιαλυτό βάκιλο Θουριγγίας. 

Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την ομοιόμορφη κάλυψη των φύλλων και των βλαβερών ζωντανών οργανισμών προς απομάκρυνση, παρέχοντας μια αποτελεσματική ασπίδα προστασίας για τα φυτά. Εκτός λοιπόν από το βάκιλο Θουριγγίας σε μορφή σκόνης, μπορείτε να προμηθευτείτε βάκιλο Θουριγγίας, σε μορφή βρέξιμης σκόνης ή υγρής μορφής που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσετε το φύλλωμα των λαχανικών. Με τον βάκιλο σε υδατοδιαλυτή μορφή, που είναι κατάλληλος για ψεκασμό, καλύπτεται καλύτερα η κάτω επιφάνεια των φύλλων, στην οποία κινούνται περισσότερο οι νεαρές κάμπιες. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, προσθέστε στο διάλυμα μια κουταλιά της σούπας ζαχαρούχο γάλα ή ζάχαρη ανά λίτρο νερού. Με αυτό τον τρόπο, θα το κάνετε πιο ελκυστικό για τις κάμπιες θα αυξήσετε την απόδοση του ψεκασμού.

κάμπια αντιμετώπιση

4.Ψεκάστε με φυσικό πύρεθρο.

Αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί ως αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της κάμπιας πιερίδας. Τα φυσικά πύρεθρα παράγονται από φυτά ή μικρόβια και έχουν εντονότατη δράση κατά των εντόμων. Ο ψεκασμός με φυσικό πύρεθρο προσφέρει μια φυσική και βιώσιμη λύση για την προστασία των καλλιεργειών από τις επιθέσεις της κάμπιας πιερίδας, ενώ παράλληλα μειώνει το ρίσκο της χρήσης χημικών ουσιών. Είναι ένα βιολογικό σκεύασμα που προέρχεται από το εκχύλισμα του χρυσάνθεμου. Αν και έχει άμεση και αποτελεσματική δράση στην καταπολέμηση της κάμπιας, το φυσικό πύρεθρο είναι ευρέως φάσματος δράσης εντομοκτόνο και μπορεί να βλάψει και τα ωφέλιμα έντομα του κήπου.

 

Πέρα από τις παραπάνω τεχνικές, υπάρχουν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της κάμπιας πιερίδας, όπως παραδείγματος χάριν, η εισαγωγή φυσικών εχθρών της κάμπιας πιερίδας, όπως οι παρασιτοειδείς ή οι ειδικοί μικροοργανισμοί που επιτίθενται σε αυτό το έντομο.

Επιπλέον, η εφαρμογή πρακτικών καλλιέργειας που ενισχύουν την αντοχή των φυτών στις επιθέσεις των εντόμων μπορεί να αποδειχθεί ως αποτελεσματική στη μείωση των ζημιών που προκαλούνται από την κάμπια πιερίδα.

 

Συνοψίζοντας λοιπόν θα λέγαμε, ότι η κάμπια πιερίδα, είναι όντως ένας αξιοσημείωτος εχθρός, όμως είναι μια πραγματικότητα ότι μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με επιτυχία, αρκεί να ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα και σίγουρα θα βεβαιωθείτε.

Με την πρόοδο της επιστήμης και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, νέες μέθοδοι αντιμετώπισης έχουν αναπτυχθεί όπως προαναφέραμε, επιφέροντας επανάσταση στον τομέα της γεωργίας.

Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

To καρότο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο, όχι μόνο για την ευχάριστη γεύση του και την ευκολία στην προετοιμασία του, αλλά και για τα άφθονα ευεργετικά του...

Διαβάστε Περισσότερα
Τα λαχανικά του χειμώνα και πως να τα καλλιεργήσετε στο σπίτι με επιτυχία

Τα λαχανικά του χειμώνα και πως να τα καλλιεργήσετε στο σπίτι με επιτυχία

Τα λαχανικά αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της υγιεινής διατροφής μας, και η καλλιέργεια τους στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα ικανοποιητική...

Διαβάστε Περισσότερα
H ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!