Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

To καρότο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο, όχι μόνο για την ευχάριστη γεύση του και την ευκολία στην προετοιμασία του, αλλά και για τα άφθονα ευεργετικά του αποτελέσματα για την υγεία μας. Έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη για μια καλή όραση, για την υγεία της καρδιάς, για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, για ένα λαμπερό δέρμα, για την διαχείριση του βάρους, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και περιέχει και αρκετές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά, τα οφέλη όσον αφορά την όραση, το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και την λειτουργία της καρδιάς. 

καρότο και όραση

Α. Το καρότο και η θετική του επίδραση στην όραση.

Η κυριότερη ουσία που κάνει το καρότο τόσο χρήσιμο για την όραση είναι η βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των ματιών, καθώς βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας τους και στην προστασία τους από την ξηρότητα και τις ελεύθερες ρίζες.

Εκτός από τη βιταμίνη Α, το καρότο περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και βιταμίνης E. Αυτές οι δύο βιταμίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των ματιών από την οξείδωση και την αποσύνθεση. Επιπλέον, η βιταμίνη C ενισχύει την ανάπτυξη του συνδετικού ιστού των ματιών, ενώ η βιταμίνη E βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας των ματιών. 

Πέρα από τις βιταμίνες όμως, το καρότο περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες φυτοχημικών ουσιών όπως το βήτα-καροτένιο. Η ουσία αυτή, έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, που και αυτή όπως και οι βιταμίνες που είδαμε παραπάνω, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία των ματιών από την οξείδωση και την αποσύνθεση. Επιπροσθέτως, το βήτα-καροτένιο μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών των ματιών, όπως η αναπτυξιακή μυωπία και ο καταρράκτης.

Τέλος, το καρότο είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία των ματιών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μάτια, καθώς και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, η οποία μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στα αγγεία των ματιών. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της αθηρωμάτωσης των αγγείων, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποκλεισμό της αιμοφόρου παροχής προς τα μάτια.

Το ενδιαφέρον είναι, ότι μονάχα ένα μεγάλο καρότο, μπορεί να παρέχει παραπάνω από το 200%  του ημερήσιου στόχου για την βιταμίνη Α. Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται ξηροφθαλμία, η οποία μπορεί να βλάψει την κανονική όραση. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βρίσκονται στα καρότα, ενισχύουν την υγεία των ματιών. Οι δύο φυσικές ενώσεις προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή και τον φακό.

Β. Το καρότο ως υποστηρικτής του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Το καρότο λοιπόν, πέρα από ένα απλό συστατικό της κουζίνας μας, είναι γεμάτο βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες θρεπτικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν και στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη Α παίζει και εδώ έναν σημαντικό ρόλο, καθώς προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, αλλά και άλλες ασθένειες.

Στην συνέχεια, οι βιταμίνες Β, Κ και C, καθώς και μέταλλα όπως το μαγνήσιο, το φωσφόρο και το κάλιο, είναι θρεπτικές ουσίες πάρα πολύ σημαντικές για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς βοηθούν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των μικροβίων και των ιών. 

Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C στα καρότα είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσολογική υποστήριξη και επούλωση. Η βιταμίνη Α υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό και την προστασία των βλεννογόνων, οι οποίες δρουν ως εμπόδια για την αποφυγή μικροβίων από το σώμα.

καρότο και καρδιά

Γ. Το καρότο ως σύμμαχος για την υγιή λειτουργία της καρδιάς. 

Τα καρότα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα καρότα όπως είδαμε και παραπάνω, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία πέρα των άλλων, είναι σημαντική και για την υγεία της καρδιάς. Η βιταμίνη Α βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, ενώ επίσης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια.

Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν φυτοχημικά, όπως τα καροτενοειδή, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου. Οι φυτικές ίνες, που επίσης περιέχουν, συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού της πείνας και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η βιταμίνη Κ από την άλλη, που υπάρχει στο καρότο, είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του αιματικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης. Εξίσου σημαντικό, το κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 

Τέλος, τα καρότα περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτοστερόλων, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου. Οι φυτοστερόλες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για αθηροσκλήρωση και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. 

 

Συμπεραίνουμε λοιπόν, την τόση σημαντική και αξιοσημείωτη επίδραση των καρότων στην καθημερινή μας διατροφή. Είναι πολύ εύκολα στην προσθήκη του καθημερινού σας προγράμματος και μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, σε σαλάτες, σε κύρια πιάτα, ή ακόμη και σε χυμούς.

Επομένως, αξίζει να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας και να επωφεληθείτε από όλα τα πλούσια οφέλη τους. 

 

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Η κάμπια, γνωστή και ως πιερίδα, (Pieris brassicae), είναι ένα είδος επιβλαβούς εντόμου.  Αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς των καλλιεργειών λαχανικών και φυτών της...

Διαβάστε Περισσότερα
Τα λαχανικά του χειμώνα και πως να τα καλλιεργήσετε στο σπίτι με επιτυχία

Τα λαχανικά του χειμώνα και πως να τα καλλιεργήσετε στο σπίτι με επιτυχία

Τα λαχανικά αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της υγιεινής διατροφής μας, και η καλλιέργεια τους στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα ικανοποιητική...

Διαβάστε Περισσότερα
H ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!