Σπόροι ντομάτας- όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επιλογή και την καλλιέργειά τους

Η ντομάτα, αναμφίβολα είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό του καλοκαιριού. Με μοναδική γεύση, πλούσια θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αλλά και αντιοξειδωτικά, είναι σύμμαχος για μια καλή υγεία και κατέχει σπουδαία θέση στην μεσογειακή διατροφή.

Καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην Κεντρική και Νότια Αμερική (Περού). Στην Ευρώπη ήταν άγνωστη μέχρι και το 1544. Οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα ”χρυσό μήλο”, λόγω του κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος που είχε τότε η ώριμη ντομάτα. Στην Ελλάδα ήρθε το 1818, μαζί με την πατάτα.

Η καλλιέργεια της ντομάτας από σπόρο, είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία και μπορεί να επιτευχθεί και από κάποιον αρχάριο. 

Παρακάτω, θα σας δώσω κάποιες βασικές και χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά την καλλιέργειά αυτής, καθώς και κάποια σημαντικά πράγματα που καλό είναι να γνωρίζετε. Έτσι, φέτος το καλοκαιράκι, μπορείτε να έχετε τις δικές σας ντομάτες, που θα έχετε φυτέψει εσείς οι ίδιοι!

επιλογή ντομάτας

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες και υβρίδια ντομάτας που αξίζει να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας. Ένα σημαντικό στοιχείο για να επιλέξουμε το κατάλληλο, είναι τα λεγόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Δηλαδή ποικιλίες που δίνουν νόστιμους καρπούς με έντονο άρωμα, γλυκιά γεύση και πλούσια σάρκα.

Κάποιες από τις πιο γνωστές ποικιλίες ντομάτας, που αξίζει να επιλέξουμε και να καλλιεργήσουμε, είναι οι εξής:

  • Ντοματάκι Σαντορίνης: Είναι από τις πιο γνωστές παραδοσιακές ποικιλίες και γίνεται εξαιρετική λιαστή.
  • Ντομάτα Πομοντόρο: Μια αρκετά διαδεδομένη ποικιλία και αυτή, που κυρίως χρησιμοποιείται για την παρασκευή σάλτσας και πολτών.
  • Ντομάτα Βραυρώνας ή Μπατάλα: Αυτή η ποικιλία είναι μεγαλόκαρπη και με υπέροχη γεύση, άρωμα και λεπτό φλοιό.
  • Η ντομάτα καρδιά βουβαλιού: Που θεωρείται από τις πιο γνωστές, αρωματικές και νόστιμες, έχει μεσαίο καρπό, ακανόνιστο σχήμα, λεπτή φλούδα και χρώμα ροζ- κόκκινο.

Καλό είναι να αποφεύγουμε τα υβρίδια ντομάτας μακράς διαρκείας, καθώς δεν είναι τόσο γευστικά. Το πλεονέκτημα που έχουν είναι απλώς ότι είναι ανθεκτικά για την μεταφορά σε αγορές του εξωτερικού. 

Κάποια σημαντικά πράγματα να γνωρίζετε, αν τελικά αποφασίσετε να φυτέψετε τις δικές σας ντομάτες, είναι τα ακόλουθα: 

  • Για να φυτέψουμε σπόρους ντομάτας, χρειάζεται να φτιάξουμε ένα ειδικό σπορείο, με το κατάλληλο φυτόχωμα για σπορά κηπευτικών. Βρέχουμε απαλά το φυτόχωμα και τοποθετούμε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση του δίσκου σποράς. Έπειτα σκεπάζουμε με μια ακόμη στρώση φυτοχώματος, πάχους 0,5- 1 εκατοστό. Ποτίζουμε ελαφρά με ένα ποτιστήρι, ώστε να μην παρασύρουμε το χώμα που σκεπάζει τους σπόρους. Διαφορετικά φυτεύουμε σε κήπο ή χωράφι, τις κατάλληλες χρονικές περιόδους, όπως θα δούμε παρακάτω.
  • Η ιδανική θερμοκρασία που χρειάζονται οι σπόροι είναι 22-25 βαθμοί Κελσίου, σε περιβάλλον με σχετική υργασία, ώστε να βλαστήσουν σε 2-3 εβδομάδες. Εξίσου σημαντική βέβαια είναι και η απαραίτητη ηλιοφάνεια, ώστε να έχουν καλή ανάπτυξη με την φωτοσύνθεση και να δημιουργήσουμε νόστιμες και ζουμερές ντομάτες. Αποφεύγουμε λοιπόν σκιερά σημεία δίπλα σε δέντρα.
  • Δεν χρειάζεται υπερβολικό πότισμα, ειδικά στα αρχικά στάδια, ώστε να μην δημιουργηθούν λεπτοί και αδύναμοι βλαστοί και για να μη σαπίσει η ρίζα. Οι ντομάτες έχουν διαφορετικές ανάγκες σε νερό, ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης. Το καλοκαίρι χρειάζονται περισσότερο νερό, οπότε ποτίζουμε κάθε 2 μέρες.
  • Κατά την διάρκεια της φύτευσης, τοποθετούμε μέσα στους λάκκους φύτευσης, οργανική ουσία, σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο. Έτσι, εμπλουτίζουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά και το κάνουμε πιο αφράτο με καλύτερη αποστράγγιση για το νερό. Έτσι καταφέρνουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και πιο ποιοτική παραγωγή.
  • Τέλος, προσέχουμε να φυτεύουμε σε κατάλληλες αποστάσεις και να αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις. Έτσι εξασφαλίζουμε τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών.  Αυτό εξαρτάται από την ποικιλία της ντομάτας, το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες. Οι θαμνώδεις ποικιλίες είναι καλό να φυτεύονται σε απόσταση 0,70- 1 μέτρο μεταξύ των φυτών και 1,5-2 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Οι αναρριχώμενες από την άλλη φυτεύονται πιο κοντά, σε αποστάσεις ανά μισό μέτρο.

Extra tip: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γεωύφασμα εδαφοκάλυψης, προκειμένου να περιορίσουμε την ανάπτυξη ανεπιθύμητων αγριόχορτων κατά την καλλιέργεια, για την καλύτερη ανάπτυξη.

καλλιέργεια ντομάτας

Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε ντομάτες σε γλαστρούλα στο μπαλκόνι μας:

Είναι βοηθητικό να επιλέξουμε μεγάλες γλάστρες με βάθος 30-40 εκατοστά και πλάτος 40 εκατοστά. Το κατάλληλο φυτόχωμα είναι ένα ειδικό για λαχανικά και περιέχει τύρφη, κοπριά, κομπόστ και περλίτη. Η ηλιοφάνεια είναι το ίδιο σημαντική, ώστε ο ήλιος να βλέπει τις ντομάτες μας 6-7 ώρες την ημέρα. Εξίσου σημαντική είναι και η προστασία από ανέμους. Βέβαια, σε υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, καλό είναι να τοποθετήσουμε τις γλάστρες σε ημισκιερή θέση ή να βάλουμε ειδικό δίχτυ σκίασης.

Η συγκομιδή της ντομάτας: Οι ντομάτες φυτεύονται συνήθως την άνοιξη και η συγκομιδή τους γίνεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Γενικά η διάρκεια της συγκομιδής διαρκεί 2-3 μήνες και εξαρτάται από την ποικιλία, τις καλλιεργητικές φροντίδες και τις καιρικές συνθήκες ανά περιοχή. Σε αυτό το διάστημα, οι ντομάτες παίρνουν το τελικό τους μέγεθος και αρχίζουν να κοκκινίζουν. Οι αναρριχώμενες ποικιλίες όμως, καθυστερούν περισσότερο και η διάρκεια φτάνει τους 4-5 μήνες.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι αυτοί που δοκιμάζουν και φυτεύουν τις δικές τους ντομάτες. Αν είστε πρωτάρηδες, ίσως χρειαστείτε μια περίοδο εξοικείωσης, αλλά δεν είναι κάτι που θα σας δυσκολέψει γενικά. Η όρεξη για δημιουργία και η καλή διάθεση είναι τα βασικότερα στοιχεία που θα χρειαστείτε. Όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν! 

Τα λαχανικά του χειμώνα και πως να τα καλλιεργήσετε στο σπίτι με επιτυχία

Τα λαχανικά του χειμώνα και πως να τα καλλιεργήσετε στο σπίτι με επιτυχία

Τα λαχανικά αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της υγιεινής διατροφής μας, και η καλλιέργεια τους στο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα ικανοποιητική...

Διαβάστε Περισσότερα
H ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!