Το σπανάκι, αυτό το τόσο θρεπτικό και δυναμωτικό τρόφιμο, ανήκει στην λεγόμενη οικογένεια των Καρυοφυλλώδων και στην οικογένεια των Χηνοποδιοειδών. Πολλοί από μας μεγαλώσαμε με τα δημοφιλή κινούμενα σχέδια του Ποπάυ, που μας έδειχναν τον κεντρικό ήρωα να αποκτά υπεράνθρωπες δυνάμεις κάθε φορά που έτρωγε σπανάκι. Οι μύες του μεγάλωναν και είχε εντυπωσιακές ικανότητες. Κάποιο διάστημα, οι πωλήσεις σε σπανάκι αυξήθηκαν κατακόρυφα, έγινε το τρίτο πιο δημοφιλές φαγητό για τα παιδιά και η μάρκα σπανάκι Popeye εξακολουθεί να είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής μάρκα σπανάκι στην Αμερική. Και όλο αυτό όχι άδικα, καθώς το συγκεκριμένο λαχανικό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη A, C, K και E, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Εξαιρετικό για την προστασία της καρδιάς και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.
Σήμερα όμως θα μιλήσουμε για την καλλιέργεια και την φύτευση του σπανακιού, ώστε να το καλλιεργείτε εύκολα, απλά και κυρίως επιτυχημένα στον κήπο σας ή στο χωράφι σας και να έχετε την μέγιστη απόδοση!
Ένα από τα υπέρ του συγκεκριμένου λαχανικού είναι ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή για αρχάριους σε καλλιέργεια λαχανικών ή για όσους δεν έχουν πάρα πολύ χρόνο ενασχόλησης με την κηπουρική, καθώς δίνει πλούσια παραγωγή φύλλων που μπορεί κάποιος να κάνει συγκομιδή σταδιακά. Χώρια από αυτό, το σπανάκι μπορεί με ευκολία να φυτευτεί και στον κήπο σας, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες!
Όπως όλα τα φυτά βέβαια, έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες και θέλει την ξεχωριστή φροντίδα του, όπως θα δούμε παρακάτω.
Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για το σπανάκι:
Το σπανάκι θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά του φθινοπώρου. Υπάρχουν όμως και άλλες ποικιλίες για χειμερινό και καλοκαιρινό σπανάκι που καλλιεργούνται όλο τον χρόνο.
Το φθινόπωρο λοιπόν, το σπανάκι είναι καλό να το φυτεύετε σε τοποθεσίες με ήλιο. Χρειάζεται δροσερό καιρό για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Η καλλιέργεια του είναι αρκετά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Την περίοδο της άνοιξης, είναι προτιμότερο να το φυτεύετε σε ημισκιερές θέσεις, και αυτό γιατί σε σημεία με έντονη ηλιοφάνεια το αποτέλεσμα θα είναι να αναπτυχθεί πρόωρα ο ανθοφόρος βλαστός του που σταματάει τη βλάστηση και την παραγωγή τρυφερών φύλλων.
Τι έδαφος χρειάζεται;
Το σπανάκι σας θέλει γόνιμο, αφράτο έδαφος και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που θα του εξασφαλίσουν καλή και ομαλή ανάπτυξη. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Η σύσταση που μπορώ να σας κάνω είναι να οργώσετε καλά το χώμα πριν τη φύτευση και να ενσωματώσετε στο έδαφος κομπόστ, χωνεμένη κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Η απόδοση της καλλιέργειας του σπανακιού εξαρτάται από την ποικιλία, την εποχή φύτευσης, τις κλιματικές συνθήκες, το πότισμα και την λίπανση. Ενδεικτικά όμως θα σας πω, ότι η καλλιέργεια ενός στρέμματος σπανακιού μπορεί να δώσει περίπου 1-2 τόνους απόδοση.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος φύτευσης:
Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να φυτεύσετε τον σπόρο απευθείας στο χωράφι, σε βάθος 2-3 εκατοστών. Στις κατάλληλες δροσερές συνθήκες θερμοκρασιών και υγρασίας, ο σπόρος του σπανακιού φυτρώνει ύστερα από λίγες μέρες. Για τη φύτευση ενός στρέμματος καλλιέργειας σπανακιού χρειάζεστε περίπου 2 κιλά σπόρο. Μόλις αρχίσει να φυτρώνει, μπορείτε να αραιώσετε τα φυτά ώστε να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και πιο ποιοτική παραγωγή. Έτσι θα αποφύγετε επίσης και την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που ευνοούνται από την πυκνή φύτευση και τον κακό αερισμό.
Αντί για σπόρο, μπορείτε και να φυτέψετε έτοιμα φυτά σπανακιού που θα προμηθευτείτε από φυτώρια, διατηρώντας τις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης στα 15-20 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Το σπανάκι μπορείτε να το καλλιεργήσετε και μαζί με άλλα λαχανικά, όπως το σέλινο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και έτσι να εκμεταλλευτείτε καλύτερα τον χώρο στον κήπο σας, εξοικονομώντας παράλληλα νερό ποτίσματος και λίπασμα.
Με το πότισμα τι γίνεται;
Το σπανάκι χρειάζεται τακτικό πότισμα σε μικρές δόσεις ώστε να παραμείνει δροσερό και καταπράσινο, καθώς διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν απλώνει ιδιαίτερα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, για να διατηρήσετε τα φύλλα του δροσερά αυξήστε το πότισμα με την άνοδο της θερμοκρασίας. Προσοχή όμως στο υπερβολικό πότισμα, διότι όταν δεν απομακρύνεται επαρκώς το νερό μετά το πότισμα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ρίζες και στα φύλλα του.
Η συγκομιδή πότε γίνεται και τι να προσέξετε πριν από αυτή;
Η συγκομιδή του σπανακιού γίνεται 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση, κόβοντας σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα του. Μέχρι να φτάσει αυτή η ώρα όμως, έχετε κατά νου να απομακρύνετε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα (ζιζάνια) που εμποδίζουν την ανάπτυξη των νεαρών φυτών του σπανακιού. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και με τα χέρια ή χρησιμοποιώντας ένα μικρό σκαλιστήρι.
Δεν χρειάζονται πολλές γνώσεις, όσο κάποια βασικά tip που αν τα ακολουθήσετε, θα έχετε την ευκαιρία να απολαμβάνετε ένα από τα πιο νόστιμα λαχανικά, κατευθείαν από τον κήπο σας! Με ελάχιστη φροντίδα και χωρίς πολλές απαιτήσεις, μπορείτε να λάβετε πλούσια παραγωγή!