Τα Top 5 μυστικά για την καλλιέργεια του καρπουζιού

Το καρπούζι, από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα όλων μας, έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων. 

Η καλλιέργεια του καρπουζιού, θεωρείται αρκετά απαιτητική, ειδικά για κάποιον αρχάριο καλλιεργητή και υπάρχουν διάφορα μυστικά ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, όπως θα δούμε παρακάτω! Έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και λίπανση και χρειάζεται μια σχετικά πλούσια εμπειρία για να μας δώσει πλούσια και ποιοτική παραγωγή.

καρπούζι

1. Ποια είναι η πιο κατάλληλη περίοδος φύτευσης:

Το καρπούζι είναι ετήσια καλλιέργεια που φυτεύεται αρχές της άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού. Αναπτύσσεται και καρποφορεί σε ζεστές περιόδους. Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι να επιλέξετε την κατάλληλη ποικιλία και να φυτεύσετε στα τέλη της άνοιξης τα νεαρά φυτά καρπουζιού που έχετε δημιουργήσει σε σπορείο από τις αρχές της άνοιξης ή να προμηθευτείτε έτοιμα φυτά από φυτώρια.

Αν θέλετε να φυτεύσετε καρπούζι αρχές καλοκαιριού, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να φυτεύσετε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο καρπουζιού. Με την απευθείας φύτευση στο χωράφι, το φυτό καρπουζιάς εμφανίζει καλύτερη ριζοβολία και δίνει καλύτερη παραγωγή καρπών.

Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση, τα τελευταία χρόνια, της καλλιέργειας καρπουζιού σε θερμοκήπια από επαγγελματίες καλλιεργητές. Σε αυτή την περίπτωση το καρπούζι φυτεύεται πρώιμα στο θερμοκήπιο στις αρχές της άνοιξης ώστε να δώσει πρώιμη παραγωγή και να εξασφαλιστεί υψηλότερη τιμή κατά την πώληση της παραγωγής τους.

2. Το ιδανικό έδαφος:

Αν έχετε σκοπό να ασχοληθείτε με την συγκεκριμένη καλλιέργεια, αρχικά χρειάζεται να γνωρίζετε ότι το έδαφος που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι μαλακό, καλά αποστραγγιζόμενο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Βέβαια σε περίπτωση που το έδαφος δεν είναι το ιδανικότερο, υπάρχουν λύσεις:

Μια ιδέα είναι να φτιάξετε λάκκους για το κάθε ένα καρπούζι που θα φυτεύσετε, κρατώντας το μισό χώμα που θα βγάλατε ανοίγοντάς τον, αναμειγνύοντάς το με κομπόστ ώστε να υπάρχουν τα θρεπτικά στοιχεία και γεμίζοντας τον λάκκο με αυτό το πλούσιο χώμα. Αυτό που θέλει προσοχή σε αυτή την διαδικασία, είναι η απόσταση που είναι απαραίτητη να έχει ο ένας λάκκος από τον άλλο. Θα πρέπει να απέχει 90 ως 180 cm. Όσο πιο μεγάλο καρπό παράγει η ποικιλία που θα καλλιεργήσετε, τόσο πιο μεγάλη θα χρειαστεί να είναι η απόσταση. Οι καρπουζιές θέλουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν. Αποφεύγοντας την πυκνή φύτευση, μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης ασθενειών. Ακόμη τα φυτά δέχονται περισσότερη ηλιοφάνεια και σχηματίζονται περισσότερα σάκχαρα, με αποτέλεσμα τα καρπούζια να ωριμάζουν καλύτερα και να γίνονται πιο γλυκά.

Η άλλη ιδέα είναι να φτιάξετε λοφίσκους. Να ανασηκώσετε δηλαδή το χώμα σε λοφίσκους και πάνω σε αυτούς να σπείρετε τους σπόρους. Για λίγα καρπούζια, μπορείτε να φτιάξετε έναν λοφίσκο για κάθε φυτό. Για περισσότερα, σας συστήνω οι λοφίσκοι να είναι μακρόστενοι και πάνω σε αυτούς να καλλιεργήσετε πολλά καρπούζια σε μια σειρά. Φυσικά, όπως και στην προηγούμενη διαδικασία, μην ξεχάσετε να εμπλουτίσετε το χώμα του λοφίσκου με μια γενναιόδωρη ποσότητα κομπόστ, ώστε να έχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Το μεγάλο και σημαντικότατο πλεονέκτημα αυτής της μορφής της καλλιέργειας, είναι ότι η διαμόρφωση του χώματος του λοφίσκου διατηρεί το χώμα μαλακό και ελαφρύ ώστε να αναπτυχθούν εύκολα οι ρίζες του φυτού. Χώρια από αυτό, επιτρέπει τον καλύτερο αερισμό του χώματος, ώστε να φτάνει ευκολότερα στις ρίζες το οξυγόνο. Βοηθά στην αποστράγγιση του επιπλέον νερού και έτσι δεν έχουν κίνδυνο να σαπίσουν οι ρίζες.

3. Το λίπασμα τι ρόλο παίζει;

Γενικότερα, το λίπασμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την καρπουζιά, ώστε να πάρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να δώσει καλή παραγωγή καρπών. Η ενσωμάτωση ικανοποιητικής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις θέσεις φύτευσης, ενισχυμένο με λίπασμα καλίου και ποσότητα καλά χωνεμένης κοπριάς είναι κάτι που αν το κάνετε θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα. Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας, να παρέχετε στα καρπούζια πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 20 μέρες και συμπληρωματικά να προσθέτετε βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για την αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής του καρπουζιού.

καρπούζι παραγωγή

4. Ο καλύτερος τρόπος ποτίσματος: 

Όσον αφορά το πότισμα, αυτό χρειάζεται να είναι τακτικό ώστε να έχετε ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή. Η καλλιέργεια καρπουζιού είναι αρκετά απαιτητική σε νερό. Αν δεν ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη της, η παραγωγή θα είναι αρκετά περιορισμένη, το μέγεθος των καρπουζιών αρκετά μικρό και αυτά δεν θα είναι αρκετά ώριμα και γλυκά. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σημαντικό να ποτίζετε σε καθημερινή βάση ώστε να διατηρείται υγρό το έδαφος, ενώ στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, στα τέλη άνοιξης και αρχές καλοκαιριού, μπορείτε να ποτίζετε και κάθε δύο μέρες.

5. Η κατάλληλη στιγμή για την συγκομιδή:

Ο κατάλληλος χρόνος για την συγκομιδή του καρπουζιού, είναι όταν ξεραίνεται ο ελικοειδής μίσχος του καρπουζιού ή όταν κιτρινίζει το εξωτερικό λευκό σημείο που έχει το καρπούζι στο σημείο επαφής του με το έδαφος. Οι καλλιεργητές που είναι έμπειροι μπορούν να διακρίνουν πότε το καρπούζι είναι ώριμο, χτυπώντας τον καρπό με τα δάχτυλα και ακούγοντας την βαθύτητα του ήχου που παράγεται.

Το σίγουρο είναι ότι όταν έχετε αγάπη για αυτό που δημιουργείτε, κάνετε την έρευνά σας και ακολουθείτε τις κατάλληλες οδηγίες φύτευσης και καλλιέργειας για το κάθε φυτό που θέλετε να αναπτύξετε, θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα και με σωστή φροντίδα θα απολαμβάνετε πάντα νοστιμότατους καρπούς από τον κήπο σας ή το χωράφι σας! 

 

 

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Η κάμπια, γνωστή και ως πιερίδα, (Pieris brassicae), είναι ένα είδος επιβλαβούς εντόμου.  Αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς των καλλιεργειών λαχανικών και φυτών της...

Διαβάστε Περισσότερα
Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

To καρότο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο, όχι μόνο για την ευχάριστη γεύση του και την ευκολία στην προετοιμασία του, αλλά και για τα άφθονα ευεργετικά του...

Διαβάστε Περισσότερα
H ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!