Ποια είδη φυτοφαρμάκων υπάρχουν και πώς να επιλέξετε το ιδανικό;

Τα φυτοφάρμακα, αυτές οι χημικές ουσίες που χρησιμεύουν στον έλεγχο, την καταστολή ή την εξουδετέρωση των παρασίτων και των ζιζανίων, έχουν αρκετά είδη. Παρακάτω θα δείτε κάποια από αυτά, ώστε να γνωρίζετε καλύτερα ποιο να επιλέξετε, ανάλογα με τις ανάγκες που έχετε. Οι ορθές επιλογές φυτοφαρμάκων και γεωργικών προϊόντων που θα κάνετε, θα σας εξασφαλίσει αποτελεσματική προστασία στις καλλιέργειές σας, καθώς και ομαλή ανάπτυξη των φυτών.

Τα παράσιτα που φθείρουν τις ιδιοκτησίες, ενοχλούν ή είναι φορείς μεταδοτικών ή μη νόσων, μπορεί να είναι έντομα, φυτικά παθογόνα, ζιζάνια, μαλάκια, πουλιά, θηλαστικά, ψάρια ή μικρόβια. Κάποιες από τις κατηγορίες των φυτοφαρμάκων, είναι τα εντομοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα, τα μυκητοκτόνα, τα πτηνοκτόνα, τα μαλακιοκτόνα, τα τρωκτικοκτόνα, τα ιχθυοκτόνα, τα βακτηριοκτόνα, τα εντομοαπωθητικά κλπ.

οργανικό φαγητό

Εμείς θα αναλύσουμε παρακάτω τις πρώτες 3 κατηγορίες :

  • Εντομοκτόνο είναι η τοξική ουσία που χρησιμοποιείται για την εξόντωση των εντόμων που έχουν καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες ή είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για την ατομική αλλά και την δημόσια υγεία.

Υπάρχουν τα φυσικά και τα συνθετικά εντομοκτόνα. Τα φυσικά, είναι ουσίες που προέρχονται από την φύση και αναστέλλουν την καταστροφική δράση των εντόμων στις καλλιέργειες. Τα συνθετικά, είναι ουσίες που έχει φτιάξει ο άνθρωπος και που σκοτώνουν τα έντομα.

Επίσης, χωρίζονται στα εντομοκτόνα γεωργικής ή κτηνοτροφικής χρήσης και στα εντομοκτόνα οικιακής χρήσης.

Κατηγοριοποιούνται βάση της χημικής τους σύστασης, της τοξικολογικής τους δράσης, αλλά και του τρόπου δράσης τους.

  • Ζιζανιοκτόνο είναι η χημική ουσία που στοχεύει στα ανεπιθύμητα φυτά. Υπάρχουν τα εκλεκτικά ζιζανιοκτόνα που ελέγχουν συγκεκριμένα είδη ζιζανίων και αφήνουν άθικτη την επιθυμητή καλλιέργεια και τα μη εκλεκτικά ζιζανιοκτόνα που δύνανται να καθαρίζουν χωματερές, βιομηχανικούς χώρους, εργοτάξια και σιδηροδρομικές γραμμές από τα φυτικά είδη που έρχονται σε επαφή.

Χωρίζονται, ως προς το χρονικό διάστημα που το προϊόν παραμένει στη θέση του και ενεργό, ως προς το αν απορροφάται μόνο από τα υπέργεια φυλλώματα, από τις ρίζες ή άλλα μέσα και ως προς τον μηχανισμό δράσης και λειτουργίας τους.

Στο παρελθόν, είχαν χρησιμοποιηθεί ως ζιζανιοκτόνα, προϊόντα όπως το κοινό αλάτι ή άλλα μεταλλικά άλατα. Τα σύγχρονα ζιζανιοκτόνα, είναι συχνά συνθετικά μιμητικά των φυσικών φυτικών ορμονών, που παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη των φυτών στόχων. Επίσης, ορισμένα φυτά παράγουν τα δικά τους φυσικά ζιζανιοκτόνα, όπως το γένος καρυδιά και το βρωμόδεντρο. Λόγω της αντοχής στα ζιζανιοκτόνα, αρκετά προϊόντα φυτοπροστασίας περιέχουν συνδυασμό ζιζανιοκτόνων με διαφορετικούς τρόπους δράσης. Για πιο ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών μπορούν να χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους ελέγχου των παρασίτων.

  • Μυκητοκτόνο είναι η χημική ή βιολογική δραστική ουσία που σκοτώνει τους μύκητες ή τα σπόρια τους, ενώ το μυκητοστατικό είναι μια ουσία που απλά αναστέλλει την ανάπτυξή τους. Τα μυκητοκτόνα χρησιμοποιούνται στη γεωργία ως προϊόντα φυτοπροστασίας, καθώς και για την προστασία ξυλείας, χρωμάτων, υφασμάτων, τοίχων και τροφίμων από επιβλαβείς μύκητες.

καλλιέργειες

Τα μυκητοκτόνα διακρίνονται σε προστατευτικά, θεραπευτικά ή εξαλείφοντα.

– Τα προστατευτικά έχουν προληπτική δράση και εμποδίζουν την βλάστηση των σπορίων ή τη διείσδυση του μύκητα στον ιστό. Αυτό γίνεται με άμεση δράση στα σπόρια (σποριοκτόνος δράση) ή με αλλαγή των φυσιολογικών συνθηκών στο φύλλο. Για την πρόληψη σε περιόδους κινδύνου μόλυνσης απαιτούνται πολλαπλές εφαρμογές, κι έτσι αυξάνονται οι δαπάνες φυτοπροστασίας.

-Τα θεραπευτικά έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τη μόλυνση στα πρώτα στάδια.

-Τα εξαλέιφοντα καταπολεμούν τους μύκητες ακόμη και όταν τα συμπτώματα της μόλυνσης είναι εμφανή, όπως για παράδειγμα κατά των εκτοπαρασιτικών μυκήτων.

Τώρα όσον αφορά το κομμάτι του τρόπου εφαρμογής τους, κατηγοριοποιούνται στα μυκητοκτόνα φυλλώματος, εδάφους και επεξεργασίας σπόρων.

Τα μυκητοκτόνα φυλλώματος εφαρμόζονται στα υπέργεια μέρη των φυτών με ψεκασμό. Του εδάφους, εισάγονται στο έδαφος. Η επεξεργασία σπόρων γίνεται πριν από την φύτευση των σπόρων της καλλιέργειας και περιλαμβάνει επικάλυψη με μυκητοκτόνο, μέσω ψεκασμού, βύθισης σε υγρό διάλυμα ή έκθεσης σε σκόνη.

Όσοι ασχολείστε λοιπόν με την κηπουρική και τη γεωργία , γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε κάθε καλλιέργεια υπάρχουν έντομα που μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές ζημιές στα φύλλα, στα άνθη, στους βλαστούς και στους καρπούς των φυτών. Τα πιο δημοφιλή έντομα του κήπου, είναι η μελίγκρα, η βαμβακάδα, ο αλευρώδης, ο φυλλοκνίστης στα εσπεριδοειδή, καθώς και οι βρωμούσες και οι κάμπιες.

Όσο ο καιρός ζεσταίνει, τόσο αυξάνονται και αυτοί οι εχθροί των φυτών μας, στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν τροφή. Δεν υπάρχει κήπος που μένει ανεπηρέαστος από τέτοιου είδους επιθέσεις. Οι ψείρες, ο τετράνυχος, ο ψευδόκοκκος, τα κοκκοειδή, ο θρίπας και διάφορα έντομα εδάφους είναι σε ετοιμότητα.

Σας προτείνουμε λοιπόν, να κάνετε μια έρευνα αγοράς πριν προμηθευτείτε κάποιο προϊόν, καθώς δεν είναι όλα για όλα. Να δείτε τα συστατικά τους και για ποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες προορίζονται, ώστε να διαλέξετε το πιο αποτελεσματικό και κατάλληλο για εσάς, ώστε να απαλλαχτείτε από αυτή την έγνοια και να απολαύσετε την ομορφιά της εποχής και των αγαπημένων σας φυτών!

 

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Η κάμπια, γνωστή και ως πιερίδα, (Pieris brassicae), είναι ένα είδος επιβλαβούς εντόμου.  Αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς των καλλιεργειών λαχανικών και φυτών της...

Διαβάστε Περισσότερα
Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

To καρότο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο, όχι μόνο για την ευχάριστη γεύση του και την ευκολία στην προετοιμασία του, αλλά και για τα άφθονα ευεργετικά του...

Διαβάστε Περισσότερα
H ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!