Καλλιέργεια κολοκυθιού. Όλα τα μυστικά της επιτυχίας

Κολοκύθι, ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο νόστιμα λαχανικά, με σημαντική διατροφική αξία, καθώς διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, κάλιο και ασβέστιο. Λόγω των χαμηλών θερμίδων, έχει, όπως και το μπρόκολο, σημαντική θέση σε προγράμματα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους. Είναι φυτό μονοετές, που έχει την τιμητική του στην ελληνική κουζίνα, με πληθώρα επιλογών σε διάφορα φαγητά.

Η καλλιέργεια του κολοκυθιού έχει κοινά χαρακτηριστικά με την καλλιέργεια αγγουριού, την καλλιέργεια πεπονιού και την καλλιέργεια καρπουζιού καθώς τα συγκεκριμένα λαχανικά ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών. Πρόκειται για μία αρκετά εύκολη καλλιέργεια, επομένως, αν είστε αρχάριοι στο χόμπι της κηπευτικής ή ακόμη και αν φυτεύετε για πρώτη φορά, σας προτείνω αναμφίβολα να δοκιμάσετε. Η καλλιέργεια αυτή, δίνει πλούσια παραγωγή και αρκετά γρήγορα. Ακόμη κι αν δε διαθέτετε κήπο, θα μπορείτε να φυτέψετε κολοκυθάκια ακόμη και σε γλάστρα στο μπαλκόνι σας.

Πάμε να δούμε στη συνέχεια του άρθρου, ποια είναι η φροντίδα που χρειάζεται η καλλιέργεια κολοκυθιού, για να απολαμβάνετε τον πλούτο αυτού του υγιεινού λαχανικού στον κήπο σας.

κολοκύθι σπορά

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή φύτευσης:

Η κολοκυθιά είναι φυτό του καλοκαιριού. Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι 18-30 βαθμοί Κελσίου. Σε ακραίες θερμοκρασίες παρατηρούνται ανωμαλίες στο σχήμα των καρπών ή και στην γεύση. Σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, εντοπίζονται καψίματα, ειδικά στους μεγάλους καρπούς. Επίσης αποφύγετε να σπέρνετε σε σημεία που είναι πολύ υγρά γιατί θα έχετε πολλές ασθένειες φυλλώματος.

Πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν οι παγετοί, και μετά να αρχίσετε να φυτεύετε τα νεαρά φυτά. Η πρώιμη φύτευση της κολοκυθιάς γίνεται στην αρχή της άνοιξης με έτοιμα φυτά που έχετε προμηθευτεί από φυτώριο ή που ετοιμάζετε μόνοι σας στα τέλη του χειμώνα σε ειδικό σπορείο. Για να καλλιεργήσετε κολοκύθια στα τέλη της άνοιξης, μπορείτε να φυτέψετε τον σπόρο του κολοκυθιού απευθείας στο έδαφος, καθώς την περίοδο αυτή η θερμοκρασία του εδάφους είναι κατάλληλη για να φυτρώσει ο σπόρος.

Η μεταφύτευση της κολοκυθιάς γίνεται κυρίως αρχές Απριλίου με αρχές Μαΐου. Κατά τη μεταφύτευση η θερμοκρασία εδάφους είναι καλό να είναι πάνω από 13 βαθμούς Κελσίου. Μια πρακτική είναι η σκλήρυνση των φυτών πριν την μεταφύτευση για να προσαρμοστεί στις θερμοκρασίες και στις συνθήκες περιβάλλοντος. Υπάρχει και μία άλλη πρακτική απευθείας με σπόρο στο έδαφος και αυτή είναι διαδεδομένη, σε βάθος σποράς 2,5 cm και θερμοκρασία εδάφους 14 βαθμούς Κελσίου.

Ποιο έδαφος είναι πιο κατάλληλο: 

Όσον αφορά το έδαφος, αυτή έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Ιδανικό ph εδάφους 6 με 7. Καλό είναι να αποφεύγονται συνεκτικά εδάφη που κρατούν υγρασία γιατί θα υπάρχουν προβλήματα με μυκητολογικές ασθένειες στις ρίζες.

Πριν τη φύτευση των νεαρών φυτών κολοκυθιού, οργώστε ή σκάψτε τον κήπο σας για να εξασφαλίσετε αφράτο χώμα και να προσθέσετε στις θέσεις φύτευσης κομπόστ, κοπριά και βιολογικό λίπασμα για τον εμπλουτισμό του χώματος με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία. Κατά τη φύτευση της κολοκυθιάς, υπάρχει το σημαντικό πρόβλημα με τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα, τα ζιζάνια. Προκειμένου να τα περιορίσετε, τοποθετήστε γεωύφασμα ή νάιλον εδαφοκάλυψης.

κολοκυθάκια

Ποιες οι σωστές αποστάσεις φύτευσης:

Οι ιδανικές αποστάσεις φύτευσης του κολοκυθιού είναι ανά 70 με 100 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 100 με 140 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αποφύγετε τις πυκνές φυτεύσεις κολοκυθιού για να έχετε καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα προσβολής της καλλιέργειας σας από ασθένειες και έντομα.

Αν διαθέτετε μικρό κήπο, μπορείτε να συγκαλλιεργήσετε τα κολοκύθια, με πεπονιές, με αναρριχώμενες ποικιλίες φασολιάς καθώς και με καλαμπόκια

Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα:

Η κολοκυθιά είναι σχετικά απαιτητική σε νερό για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή. Έχει υψηλές ανάγκες σε νερό, ώστε να διατηρεί καλή σχετική υγρασία πάντα. Συγκεκριμένα, χρειάζεται  πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης, ενώ το καλοκαίρι που έχει περισσότερη ζέστη, οπωσδήποτε χρειάζεται πότισμα και κάθε μέρα, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό.

Ποια είναι η σωστή λίπανση: 

Η καλλιέργεια της κολοκυθιάς, χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία και λίπασμα για να έχει καλή παραγωγή. Προσθέστε πλήρες βιολογικό λίπασμα που περιέχει άζωτο, φώσφορο και κάλιο μία φορά το μήνα, στις κολοκυθιές σας για να βοηθήσετε  την ευρωστία, την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την καρποφορία τους. Βέβαια, να είστε προσεκτικοί καθώς η υπερβολική προσθήκη λιπάσματος αζώτου μπορεί συντελέσει αρνητικά στην καρποφορία της κολοκυθιάς και να προκαλέσει μειωμένη παραγωγή καρπών και ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Πότε γίνεται η συγκομιδή:

Η συγκομιδή της καλλιέργειας του κολοκυθιού ξεκινά συνήθως 2 μήνες μετά τη φύτευση και διαρκεί 2-3 μήνες ανάλογα την ποικιλία του κολοκυθιού. Το κολοκύθι είναι έτοιμο για να το κόψετε όταν φτάσει σε μήκος 10-15 εκατοστών. Επειδή ο καρπός του κολοκυθιού μεγαλώνει πολύ γρήγορα, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε δυο μέρες. Εκτός από τα κολοκύθια, μπορείτε να συγκομίσετε και τα άνθη του φυτού της κολοκυθιάς. Οι κολοκυθοανθοί έχουν ξεχωριστή γεύση και μπορείτε να τους απολαύσετε σε διάφορα φαγητά.

Η καλλιέργεια κολοκυθιών είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον κήπο σας!

Προσφέρει υγιεινά και νόστιμα λαχανικά που μπορείτε να απολαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα κολοκύθια τρώγονται βραστά, ψητά και τηγανητά και αποτελούν πρώτη ύλη για αρκετά καλοκαιρινά φαγητά όπως η κολοκυθόπιτα, το μπριάμ και τα γεμιστά.

Αν θέλετε λοιπόν να τα απολαμβάνετε από τον κήπο σας, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει! 

 

 

 

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Η κάμπια, γνωστή και ως πιερίδα, (Pieris brassicae), είναι ένα είδος επιβλαβούς εντόμου.  Αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς των καλλιεργειών λαχανικών και φυτών της...

Διαβάστε Περισσότερα
Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

To καρότο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο, όχι μόνο για την ευχάριστη γεύση του και την ευκολία στην προετοιμασία του, αλλά και για τα άφθονα ευεργετικά του...

Διαβάστε Περισσότερα
H ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!