Τι είναι η μελίγκρα και πώς να την καταπολεμήσετε αποτελεσματικά

Η  φροντίδα των φυτών και των λουλουδιών μας είναι ένα υπέροχο χόμπι, που μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος και να συμβάλλει στην ψυχική μας ηρεμία και ανάταση. Όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που χρειάζεται να έχουμε κατά νου, ώστε να απολαμβάνουμε την ομορφιά του κήπου μας χωρίς προβλήματα.

Μια ενδεχόμενη απειλή, είναι η μελίγκρα. Όμως, αν γνωρίζετε τι είναι και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε, αυτή δεν θα μπορεί να απειλήσει τα αγαπημένα σας φυτά.

Τι είναι η μελίγκρα:

Οι μελίγκρες ή αλλιώς αφίδες, πρόκειται για τα πιο διαδεδομένα, μικροσκοπικά, μαλακά έντομα, που μπορεί να έχουν διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, κίτρινο, λευκό ή γκρι, ροζ ή και μαύρο, ανάλογα το είδος τους. Μπορεί να έχουν διάφανα φτερά ή να είναι άπτερες. Διαθέτουν μια μικρή προβοσκίδα, με την οποία προσβάλλουν τους τρυφερούς βλαστούς των φυτών, και απομυζούν τους χυμούς τους μέσα από μικρές οπές που ανοίγουν. Αυτό οδηγεί σε χλώρωση και κατσάρωμα των φύλλων και τελικά στην ξήρανση του φυτού που προσβάλλουν. Από κάποιους, η μελίγκρα ονομάζεται και ”ψείρα των φυτών”.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσουν όμως, είναι η ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς, μέσω των υγρών που εκκρίνουν. Αυτός είναι υπεύθυνος για το μαύρισμα των φυλλωμάτων, που τελικά οδηγεί σε μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των φυτών και σε σταδιακή εξασθένισή τους. Επίσης, η μελίγκρα, είναι φορέας επικίνδυνων ιώσεων των εσπεριδοειδών, κηπευτικών, αλλά και καλλωπιστικών φυτών.

μελίγκρες

Hover fly Syrphidae,larva feeding on aphids Aphis nerii. An ingested small aphid inside larva visible. Urban garden, Malta, Mediterranean

Τα βασικά λοιπόν αποτελέσματα προσβολής από μελίγκρα, θα λέγαμε ότι είναι:

  • εξασθενημένα φυτά
  • μη υγιής ανάπτυξη
  • μείωση ανθοφορίας και καρποφορίας
  • φυτά ευάλωτα σε μύκητες και άλλες ασθένειες
  • ως και να ξεραθούν τελείως

Τις βρίσκουμε στο κάτω μέρος των φύλλων. Εκεί γεννούν τα αυγά τους και αναπαράγονται πολύ γρήγορα. Για το λόγο αυτό, θέλει άμεση αντιμετώπιση, μόλις εντοπιστούν.

Η μελίγκρα δεν κάνει διακρίσεις. Προσβάλλει τα περισσότερα φυτά.

Από τα κηπευτικά (την καλλιέργεια του αγγουριού, του κολοκυθιού, του πεπονιού, του καρπουζιού, της ντομάτας, της πιπεριάς, της μελιτζάνας, της πατάτας) και τα καλλωπιστικά (τις τριανταφυλλιές, τα χρυσάνθεμα, τους ιβίσκους), μέχρι τα αρωματικά (τον βασιλικό, τον δυόσμο και την μέντα) και τα καρποφόρα (την πορτοκαλιά, την λεμονιά, την ροδιά, την μηλιά κλπ.)

Σπάνια θα δείτε μια μελίγκρα μόνη της. Συνήθως είναι πολλές μαζί και στο πέρασμά τους αφήνουν μια άχρωμη, κολλώδη ουσία, που μοιάζει με μέλι. Μόλις το φυτό καλυφθεί από αυτό το μελίτωμα, γίνεται ελκυστικό προς τα μυρμήγκια, τα οποία το καταναλώνουν.

Γι’ αυτό και τα μυρμήγκια πάνω στα φυλλώματα, μπορούν να σας δώσουν σημάδι για πιθανή προσβολή μελίγκρας. 

Ποιες είναι οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη της μελίγκρας:

Οι μελίγκρες μπορούν να προσβάλλουν τα φυτά οποιαδήποτε στιγμή, κατά κύριο λόγο όμως ευδοκιμούν από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Είναι αρκετά ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μειώνεται πολύ ο πληθυσμός τους. Το ίδιο ισχύει και για τον χειμώνα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Οι ιδανικές γι’ αυτές συνθήκες είναι η υγρασία και θερμοκρασία που κυμαίνεται από 20 ως 25 βαθμούς και οι συνθήκες κακού αερισμού.

5 + 1 τρόποι για να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά την μελίγκρα:

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι που ενδείκνυνται γι’ αυτό το σκοπό, ώστε να προστατεύετε το περιβάλλον, αλλά και να απολαμβάνετε άφοβα τα βιολογικά σας λαχανικά, χωρίς να τρώτε ταυτόχρονα και χημικά και να βλάπτετε την υγεία σας.

  1. Πότισμα

Καταβρέξτε υπό πίεση το κάτω μέρος των φύλλων του φυτού (αυτό θα βοηθήσει κυρίως τα προσβεβλημένα φύλλα των δέντρων και όχι τόσο τα λαχανικά σε ένα μποστάνι). Εφαρμόστε αυτό κατά το σούρουπο, ειδικά το καλοκαίρι. Τις μεσημεριανές ώρες και τις ώρες ηλιοφάνειας, υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών ή εγκαυμάτων στο φύλλωμα των φυτών.

    2. Πράσινο σαπούνι

Κάντε μια αυτοσχέδια συνταγή, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Ψεκάστε προληπτικά κάθε 2 βδομάδες από την άνοιξη ως το φθινόπωρο ή κάθε βδομάδα σε περίπτωση προσβολής από μελίγκρα.

   3. Διάλυμα καπνού

Αν ανήκετε στους καπνιστές, προσθέστε σε 1 λίτρο χλιαρό νερό τον καπνό από 5-6 τσιγάρα. Ανακατέψτε το μείγμα, αφήστε το για 1 μέρα και μετά σουρώστε το και ψεκάστε τα φυτά σας. Απλά καλό θα ήταν να μην εφαρμοστεί σε μέρες με αέρα. Αυτός ο τρόπος, πέρα από τη μελίγκρα, μπορεί να καταπολεμήσει και τις βρωμούσες, τον αλευρώδη και τον τετράνυχο.

   4. Διάλυμα με ξύδι

Φτιάξτε ένα διάλυμα που να περιέχει 80% νερό και 20% ξύδι. Ψεκάστε κατευθείαν πάνω στις μελίγκρες και όχι σε ολόκληρο το φυτό, καθώς το ξύδι ξεραίνει τα φυτά αν έρθει σε επαφή με τη ρίζα τους.

   5. Οικολογικά σκευάσματα

Σε γεωπονικά καταστήματα, θα βρείτε βιολογικά προϊόντα, απόλυτα ασφαλή για την υγεία. Συνήθως έχουν σαν βάση τους την σόδα ή άλλα φυσικά υλικά. Υπάρχουν τα σκευάσματα θερινού πολτού, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη. Το ράντισμα των φυτών καλό είναι να γίνεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 28 βαθμών Κελσίου.

   6. Πασχαλίτσες

Είναι ο πιο σημαντικός εχθρός της μελίγκρας. Έτσι λοιπόν, αν δείτε κάποια πασχαλίτσα στον κήπο σας, μπορείτε να την πάρετε και να την αφήσετε πάνω στα φύλλα του φυτού. Μία πασχαλίτσα μπορεί να καταβροχθίσει μέχρι και 50 έντομα μελίγκρας σε 1 μέρα.

πασχαλίτσα εχθρός μελίγκρας

Από την άνοιξη λοιπόν, αρχίστε να παρατηρείτε προσεκτικά τα φυτά σας και να τα ελέγχετε για πιθανή παρουσία μελίγκρας. 

Βέβαια, φροντίστε συστηματικά τα φυτά σας. Τα παραμελημένα φυτά, παραδείγματος χάριν τα απότιστα ή αυτά που έχουν μείνει χωρίς λίπασμα, διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Και…πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι αν δεν λειτουργήσουν οι παραπάνω τρόποι, υπάρχουν και ειδικοί που θα έχουν χαρά να σας βοηθήσουν!  

 

 

 

 

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Κάμπια πιερίδα. Τι είναι και τρόποι αντιμετώπισης σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια

Η κάμπια, γνωστή και ως πιερίδα, (Pieris brassicae), είναι ένα είδος επιβλαβούς εντόμου.  Αποτελεί έναν από τους κυριότερους εχθρούς των καλλιεργειών λαχανικών και φυτών της...

Διαβάστε Περισσότερα
Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

Καρότο: οι ευεργετικές του ιδιότητες στην προστασία της όρασης, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού

To καρότο, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο, όχι μόνο για την ευχάριστη γεύση του και την ευκολία στην προετοιμασία του, αλλά και για τα άφθονα ευεργετικά του...

Διαβάστε Περισσότερα
H ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΥ0
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι!